Novi hrvatski normativni dokumenti na hrvatskome jeziku

Norma HRN ISO 2108 objavljena na hrvatskome jeziku 

HRN ISO 2108:2014, Informacije i dokumentacija -- Međunarodni standardni knjižni broj (ISBN) (ISO 2108:2005)

Hrvatska jezična verzija norme HRN ISO 2108:2007 prijevod je engleske verzije međunarodne norme ISO 2108:2005, Information and documentation -- International standard book number.
 
Norma HRN ISO 2108, osim u izdanju na hrvatskome jeziku, postoji i u izdanju na engleskome jeziku. Izvorni tekst norme pripremio je tehnički odbor ISO/TC 46/SC 9-Identification and description čije je tajništvo u AFNOR-u.
 
Ova hrvatska norma utvrđuje pojedinosti međunarodnoga standardnog knjižnog broja (ISBN) kao jedinstvenoga međunarodnog identifikacijskog sustava za svaki oblik ili izdanje omeđene publikacije koju je objavio ili proizveo određeni nakladnik. Ona određuje strukturu ISBN-a, pravila dodjeljivanja i uporabe, metapodatke povezane s dodjelom ISBN-a i upravljanje sustavom ISBN-a.
Norma HRN ISO 2108 primjenjuje se na omeđene publikacije (ili njihove pojedinačne dijelove ili poglavlja, koji su zasebno dostupni) i određene vrste sličnih proizvoda koji su dostupni javnosti.
 
Međunarodni standardni knjižni broj (ISBN) međunarodno je priznat kao sustav identifikacije u nakladništvu i knjižarstvu od svog nastanka 1970. godine. ISBN prati omeđenu publikaciju od njezinog nastanka i dalje kroz lanac nabave i raspačavanja.
 
Sustav ISBN-a ključni je element sustava naručivanja i skladištenja za nakladnike, knjižare, knjižnice i druge organizacije. On je osnova za prikupljanje podataka o novim izdanjima omeđenih publikacija u katalozima koji se upotrebljavaju u knjižarstvu. Također, uporaba ISBN-a nakladnicima olakšava upravljanje autorskim pravima i praćenje prodaje.

Hrvatski tekst norme HRN ISO 2108:2014 Informacije i dokumentacija -- Međunarodni standardni knjižni broj (ISBN) pripremio je tehnički odbor HZN/TO 46, Bibliotekarstvo, dokumentacija i informacije Hrvatskog zavoda za norme.
Norma je objavljena na hrvatskome jeziku i može se kupiti po cijeni od 355,00 kn, a za članove Hrvatskog zavoda za norme cijena je 284,00 kn.

HZN e-glasilo 1/2019

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka). Kao prilog službenomu glasilu nalazi se Oglasnik za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više