Novi skraćeni postupak za izradu izvornih europskih norma

Odlukom CEN BT-a BT 35/2014 postupak javne rasprave se bitno mijenja. Za nacrte izvornih CEN-ovih norma od 1. siječnja 2015. primjenjuje se novi skraćeni postupak.

U novom postupku, trajanje javne rasprave skraćeno je sa 5 na 3 mjeseca uz mogućnost da članovi CEN-a mogu zahtijevati dodatni mjesec produžetka.

U novom skraćenom postupku primjenjivat će se težinsko glasanje sa 71 % odobravanjem, uz zahtjev za jednostavnom većinom.

Ako se ispune svi uvjeti, CEN/TC može odlučiti da se preskoči faza službenog glasanja i uz odgovarajuću pismenu odluku odbora, nacrt se može poslati izravno na objavu.

U Skladu s novim skraćenim postupkom u CEN-u, svi nacrti izvornih europskih norma koji su predani u CCMC od 2014-10-23 na dalje idu po novom skraćenom postupku. Odluka o tom datumu je donesena kako bi se osiguralo da na vrijeme, tj. od 2015-01-01 pa na dalje bude otvorena javna rasprava po novom postupku.

U idućem broju HZN e-Glasila će biti više informacija o novom postupku.

HZN e-glasilo 11/2018

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka). Kao prilog službenomu glasilu nalazi se Oglasnik za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više