Svjetski dan hrane - 16. listopada
15.10.2021.Svjetski dan hrane je jedan od najvažnijih dana u kalendaru UN -a. Prema podacima više od tri milijarde ljudi na svijetu si ne može priuštiti zdravu prehranu .Stotine događaja i terenskih aktivnosti okupljaju vlade, tvrtke, nevladine organizacije, medije i širu javnost. Oni promiču svjetsku svijest i djelovanje za one koji pate od gladi te za potrebu osiguranja zdrave prehrane za sve.
Svjetski dan hrane 2021. bit će obilježen u vrijeme dok se zemlje diljem svijeta suočavaju s raširenim posljedicama globalne pandemije Covid-19.
Poljoprivredno-prehrambeni sustav složen je pojam. Svaki put kad jedete, sudjelujete u tom sustavu. Hrana koju odaberemo i način na koji je proizvodimo, pripremamo, kuhamo i skladištimo čine nas sastavnim i aktivnim dijelom načina na koji funkcionira poljoprivredno-prehrambeni sustav. Hrvatski zavod za norme ima dosta članova koji sudjeluju u tehničkim odborima koji rade na temu hrane.
To su:
- HZN/TO 34, Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, čije područje rada je normizacija u području poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda
- HZN/TO 34/PO 17, Poljoprivredni i prehrambeni proizvodi; Sustavi upravljanja za sigurnost hrane
- HZN/TO 566, Mlijeko i mliječni proizvodi, čije područje rada je normizacija u području mlijeka i mliječnih proizvoda
- HZN/TO 567, Meso, meso peradi, jaja i njihovi proizvodi, ribe, proizvodi ribarstva i akvakultura
- HZN/TO 568, Analiza hrane - horizontalne metode, mikrobiologija, posuđe i pribor u kontaktu s hranom
- HZN/TO 569, Hrana za životinje