Svjetski dan sigurnosti hrane - 7. lipnja
07.06.2023.Više od 600 milijuna ljudi godišnje razboli se, a 420 000 umre zbog konzumiranja kontaminirane hrane. Nitko ne bi smio umrijeti od hrane. Takve se smrti mogu spriječiti.
2018. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda uvela je Svjetski dan sigurnosti hrane kako bi se povećala svijest o važnosti sigurnosti hrane. O obilježavanju Svjetskog dana sigurnosti hrane zajednički vode brigu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) u suradnji s državama članicama i ostalim dionicima.
Ovogodišnjom temom, „Norme za hranu spašavaju živote“, naglašava se uloga uspostavljenih postupaka i normi za sigurnost i kvalitetu hrane.
Kako znate da je hrana koju jedete zdravstveno ispravna? Iza kulisa, brojni ljudi brinu da se proizvodnja hrane odvija u skladu s prihvaćenim postupcima za sigurnost hrane. WHO i FAO imaju međunarodne skupine stručnjaka koje daju znanstvene savjete u izradi međunarodnih normi za sigurnost hrane kojima je cilj zaštita zdravlja potrošača. Norme za hranu u središtu su sigurnosti hrane.
Svatko može preuzeti aktivnu ulogu u sprječavanju bolesti koje se prenose hranom, a Svjetski dan sigurnosti hrane prilika je za informiranje i uključivanje.
- Datum kampanje: 7. lipnja
- Tema kampanje: Norme za hranu spašavaju živote
Vodič za Svjetski dan sigurnosti hrane 2023.: norme za hranu spašavaju živote
Peti Svjetski dan sigurnosti hrane obilježava se 7. lipnja 2023. kako bi se skrenula pozornost i nadahnulo djelovanje s ciljem sprečavanja, otkrivanja i upravljanja rizicima od bolesti koje se prenose hranom, čime će se pozitivno utjecati na sigurnost opskrbe hranom, ljudsko zdravlje, gospodarski napredak, poljoprivrednu proizvodnju, pristup tržištu, turizam i održivi razvoj.
Publikacija je vodič za sve koji se žele uključiti.
Preuzmi
#WorldFoodSafetyDay
Izvor: WHO
O hrvatskim normativnim dokumentima u području sigurnosti hrane više pročitajte na sljedećoj poveznici.