Nacionalni seminar za predstavnike malih i srednjih poduzeća – Norme za rast vašeg poslovanja

14.11.2018 10:30:00

U organizaciji Hrvatske obrtnička komore (HOK) i u suradnji s organizacijom SBS (Small Business Standards) i Hrvatskim zavodom za norme (HZN), 11. listopada održan je seminar Norme za rast vašeg poslovanja o važnosti uključivanja MSP-ova u aktivnosti nacionalne i europske normizacije te primjene norma u poslovanju na jedinstvenom tržištu EU-a. Seminar se održao u prostoru HOK-a, na lokaciji Ilica 49, a na njemu je sudjelovalo tridesetak sudionika, iz redova članova HOK-a.

Nakon dobrodošlice i uvodnih riječi koje je prisutnima uputila glavna tajnica HOK-a, gospođa Violeta Jelić, izlaganje je održao ravnatelj HZN-a, gospodin Igor Božičević koji je predstavio aktivnosti HZN-a, nacionalnoga normirnog tijela i provedbenog tijela Uredbe (EU) br. 1025/2012 o europskoj normizaciji te dao osvrt na članove HZN-a koji dolaze iz redova MSP-ova. Zatim je  izlaganje o aktivnostima za MSP-ove, alatima i uslugama HZN-a izlaganje  održala  dr. sc. Ana Marija Boljanović.

O javnom pozivu za Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom kojim se MSP-ovima dodjeljuju bespovratna sredstva u ukupnoj vrijednosti od 38 milijuna kuna izlaganje je održala gospođa Jelena Rajher, viša savjetnica iz Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta, a o iskustvima SBS-ove kampanje za podizanje svijesti o važnosti uključivanja MSP-ova u aktivnosti nacionalne i europske normizacije i o samoj organizaciji  govorila je gospođa Matea Marinović, predstavnica SBS-a[1].
 



Za vrijeme panel-diskusije, primjere i iskustva primjene norma i korištenja bespovratnih sredstava na vlastitim proizvodima predstavili su gospodin Elviro Poljičanin iz tvrtke Mramoterm  i gospodin Marko Filo iz obrta Drvni centar Filo.
 
Zaključna izlaganja o primjerima dobre prakse i razlozima zašto upotrebljavati norme održale su gospođa Olga Štajdohar-Pađen i gospođa Blaženka Bal koje dolaze iz redova članova HZN-a. Gđa. Gospođa Olga Štajdohar-Pađen  izlagala je na temu Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, a gospođa Bal na temu Certifikacijom proizvoda do tržišta EU.


[1] SBS je jedna od četiri organizacije s kojom je Komisija formalizirala partnerstvo u području definiranom Uredbom o europskoj normizaciji (EU) br. 1025/2012 koja prima europska financijska sredstva da bi predstavljala mala i srednja poduzeća u sustavima normizacije na europskoj i međunarodnoj razini.