Učiniti svijet pristupačnim s međunarodnim normama

3.12.2018 10:19:00

Više od milijardu ljudi u svijetu ima neki oblik invaliditeta. Osnaživanje i uključivanje ovoga velikog dijela populacije bitni su za održivo društvo i čine temu ovogodišnjeg Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca.

Obilježavanje tog dana pridonosi ciljevima istaknutim u UN-ovom Programu 2030 (The 2030 Agenda) za održivi razvoj, kojim se obvezuje da se „nikoga ne ostavlja otraga“. To je ambiciozan plan akcija međunarodne zajednice prema mirnom, sretnom i prosperitetnom svijetu gdje je dostojanstvo osobe i jednakost i ravnopravnost, između svega primijenjena kao temeljno načelo, uključena u tri glavna stupa djelovanja Ujedinjenih naroda: razvoj, ljudska prava i mir i sigurnost. U tom pogledu kritično je osigurati punu i ravnopravnu participaciju osoba s invaliditetom u svim sferama društva i stvoriti okolinu za sve, uključujući osobe s invaliditetom.



Mnoge međunarodne norme ključni su alati za dostizanje tih ciljeva, a mnogo njih je još u postupku izrade. 
U HZN-u se tijekom ovoga tjedna (3. do 6. prosinca 2018. godine) održavaju sastanci radnih skupina WG 2, 4, 5, i 6 europskog tehničkog odbora CEN/TC 452, Assistance Dogs  (Psi pomagači)
 
CEN/TC 452/WG 2, Lifetime welfare
CEN/TC 452/WG 4, Training and assessment
CEN/TC 452/WG 5, Client Services
CEN/TC 452/WG 6, Accessibility
 
Obavijesti o tim aktivnostima kao i opširnije izvještaje s tih sastanaka moći ćete pročitati ovdje, na našim internetskim stranicama i u našem službenom glasilu.