Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu, 28. travnja

26.4.2019 10:51:00


 


ISO-ova rješenja za sigurnu i zdravu budućnost na radnom mjestu


Što donosi budućnost? Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu, 28. travnja ove godine svraća pažnju na budućnost rada te nas podsjeća na važnost ISO-ovih rješenja u borbi protiv ozljeda, bolesti te smrtnih slučajeva na radu širom svijeta.

O zdravlju i sigurnosti na radu najčešće ne razmišljamo svakodnevno. Ipak, za milijune radnika u svijetu koji se zbog posla nalaze u visokorizičnim okolinama, vrednovanje sigurnosti može značiti razliku između života i smrti.

Svjetski dan sigurnosti i zdravlja na radu u organizaciji Međunarodne organizacije rada želi podići svjesnost o važnosti sigurnosti i zaštiti zdravlja na radu te stvoriti kulturu prevencije na radnom mjestu. Ovogodišnjom temom želi se postići da se ta nastojanja nastave i kroz velike promjene u tehnologiji, demografiji, potrebi za održivim razvojem i promjenama u organizaciji rada.

U želji da pomogne organizacijama da smanje nezgode, bolesti i ozljede na radu, ISO je razvio prvu međunarodnu normu za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu (OH&S).

Norma ISO 45001, Occupational health and safety management systems – Requirements with guidance for use osigurava okvir za povećanje sigurnosti, smanjenje rizika na radnom mjestu te unaprjeđenje zdravlja i dobrobiti na radnom mjestu, pomažući organizacijama da proaktivno poboljšaju svoj OH&S učinak.

Norma je osmišljena da bude integrirana u postojeće sustave upravljanja u organizacijama te prati jednaku visoku strukturalnu razinu kao i ostale ISO-ove norme povezane sa sustavima upravljanja poput ISO 9001 (upravljanje kvalitetom) i ISO 14001 (upravljanje okolišem), te je primjenjiva na sve organizacije, neovisno o veličini, struci ili prirodi posla.

Norma ISO 45001 je najvidljiviji dio ISO-ovih rješenja za zdravlje i sigurnost na radu. Novom normom koja je trenutačno u izradi, područje zdravlja i sigurnosti na radu u budućnosti će biti prošireno na način da se uključi i psihičko zdravlje. Očekuje se da će norma ISO 45003, Occupational health and safety management – Psychological health and safety in the workplace – Guidance biti objavljena 2021.godine.

ISO njeguje višestrani pristup radnom mjestu koji uključuje širok raspon različitih tehničkih odbora i pododbora. Ostale ISO-ove norme čija primjena može povećati sigurnost i unaprijediti zdravlje na radu odnose se na različita područja, od zaštitne odjeće i opreme, vatrogasne opreme i opreme za zaštitu od vatre, zavarivanje, traktore i strojeve za poljoprivredu i šumarstvo, stručnu osposobljenost za nadzornike dizalica, upravljanje rizikom na hladnim radnim mjestima, ali i teme poput sigurnijeg recikliranja brodova te proizvodnju i rukovanje nanomaterijalima.

Saznajte više o ISO 45001: https://www.iso.org/standard/63787.html

Norma ISO 45001 prihvaćena je u hrvatsku normizaciju u originalu kao norma oznake HRN ISO 45001:2018 Sustavi upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti pri radu – Zahtjevi s uputama za uporabu (ISO 45001:2018) te je dostupna za kupovinu na engleskome jeziku po cijeni od 360,00 kn. https://bit.ly/2GuTuh7