Na MIPRO 2019 u Opatiji održan okrugli stol „IoT rješenja za pametne gradove“

6.6.2019 11:10:00

U sklopu 42. međunarodnog ICT skupa MIPRO 2019, Odašiljači i veze d.o.o. (OIV) organizirali su okrugli stol „IoT rješenja za pametne gradove“ koji je održan u srijedu 22. svibnja 2019. od 15.30 do 17:00 sati u dvorani Camelia 2, Grand hotel Adriatic u Opatiji.
 
Okrugli stol je namijenjen svima koji su uključeni u razvoj pametnih gradova i primjenu IoT rješenja ili ih zanimaju trendovi u tom području.


Na slici (s lijeva): Dina Šimunić, Branko Burazer, Hrvoje Bule, Marija Rajaković, Slaven Božo, Tigran Vržina

Na okruglom stolu sudjelovali su kao uvodničari:                                                                                                      

Svi uvodničari su održali kratka izlaganja/prezentacije nakon čega se razvila diskusija uz pitanja prisutnih posjetitelja okruglog stola. Profesorica Dina Šimunić je istaknula mjesto i ulogu koju primjena interneta stvari u razvoju pametnih gradova ima na europskoj i globalnoj razini. Branko Burazer je u svojoj prezentaciji „IoT normizacija za pametne gradove“ upoznao prisutne s najznačajnijim rezultatima normizacije na svjetskoj, europskoj i nacionalnoj razini koji se odnose na pametne gradove i internet stvari kao i  s ulogom HZN-a u tom procesu. Hrvoje Bule iz Gradske plinare Zagreb  predstavio je projekt uvođenja i testiranja pametnih plinomjera. Uime Odašiljača i veza, Slaven Božo je predstavio OiV Smartino IoT platformu. Marija Rajaković  prezentirala je sudjelovanje Ministarstva u osiguravanju  sredstava EU-a za brojne projekte širom Hrvatske povezane s pametnim gradovima.


Slaven Božo iz OiV, uvodno izlaganje

Veći broj prisutnih na ovom okruglom stolu potvrdio je da postoji  interes i svijest o značenju koje IoT rješenja imaju već danas, a  posebno će imati u budućem razvoju pametnih gradova. Bilo je zanimljivih pitanja povezanih s  primjenom IoT rješenja za osobe s invaliditetom i posebnim potrebama kao  o mogućnosti  sudjelovanja u procesu normizacije kroz predlaganje vlastitih rješenja.