Studenti Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku posjetili HZN

6.6.2019 11:38:00

Studenti prve godine sveučilišnoga diplomskog studija na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu sveučilišta u  Osijeku posjetili Hrvatski zavod za norme 17. svibnja 2019. godine.

Hrvatski je zavod za norme u suradnji s Hrvatskom akreditacijskom agencijom  organizirao predavanje za studente u okviru kolegija Upravljanje kvalitetom. Posjet je organiziran na inicijativu  prof. dr. sc. Zlate Dolaček-Alduk, dipl. ing. građ.




Ovakve posjete za svoje studente prof. dr. sc. Zlata Dolaček-Alduk organizira već više godina zaredom.
 
Studente je pozdravila gospođa Ivana Ivić, Voditeljica odsjeka za razvoj, edukaciju i certifikaciju te ih  upoznala s temama predavanja i predstavila predavače.
 
Hrvatsku akreditacijsku agenciju (HAA) studentima je predstavila mr. sc. Elinor Trogrlić. Gospođa Trogrlić objasnila je studentima pojam akreditacije i akreditiranog laboratorija. Prikazala je razvoj akreditacije u našoj zemlji te područja aktivnosti Agencije i strukturu akreditacijskih tijela. Također je dala uvid u akreditaciju u svrhu prijavljivanja/notifikacije prema Uredbi CPR 305.

Voditeljica Odsjeka za opća područja normizacije, gospođa Vlasta Gaćeša-Morić održala je izlaganje o normizaciji u području graditeljstva, koje je obuhvatilo pregled područja normizacije, odgovarajućih tehničkih odbora, prikaz podataka o objavljenim normama s posebnim osvrtom na norme u području graditeljstva, eurokodova i dr.

O normoteci, fondu, aplikacijama i uslugama HZN-a te autorskim pravima na norme, izlaganje je održala gospođa Danijela Novota Krajnović, viša stručna savjetnica za poslove normoteke. Upoznala je studente sa zbirkom hrvatskih norma te aplikacijama dostupnim na internetskim stranicama HZN-a: sustav komentiranja nacrta norma HZNacrti, tečaj e-učenja o normizaciji i Repozitorij hrvatskih norma HRN4You.

Na kraju posjeta HZN-u, studenti su posjetili normoteku HZN-a gdje su imali priliku vidjeti radni prostor namijenjen korisnicima i gdje su im  ukratko predstavljene informacije o radu s korisnicima i mogućnostima koje oni ostvaruju dolaskom u normoteku.