Studenti Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije posjetili HZN

17.12.2019 9:18:00
Studenti druge godine diplomskog studija Kemija i inženjerstvo materijala Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije posjetili su Hrvatski zavod za norme 12. prosinca 2019. godine. Trideset i troje studenata došlo je u pratnji prof. dr. sc. Danijele Ašperger.
 
Studente je pozdravila gospođa Ivana Ivić, voditeljica Odsjeka za razvoj, edukaciju i certifikaciju te ih upoznala s temama predavanja i predavačima.

Gospođa Marina Babić, viša stručna savjetnica za normizaciju u području osnovnih norma predstavila je rad Hrvatskog zavoda za norme, osvrnula se na osnove normizacije te vrste dokumenata u normizaciji kao i rad tehničkih odbora. Također je studentima predstavila tehničke odbore u području osnovnih norma s naglaskom na HZN/TO Z2, Ocjenjivanje sukladnosti i akreditacija, u čije područje spada norma HRN EN ISO /IEC 17025:2017, Opći zahtjevi za osposobljenost ispitnih i umjernih laboratorija (ISO/IEC 17025:2017; EN ISO/IEC 17025:2017) te HZN/TO 574, Sustavi upravljanja kvalitetom, rizicima, vrijednostima i inovacijama s nizom norma HRN EN ISO 9000.

Gospođa Sanja Hrenar Silić, viša stručna savjetnica za normizaciju u području kemikalija, kemijskog inženjerstva, poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda dala je pregled svog područja s naglaskom na HZN/TO 47, Kemija.
 
Gospođa Ana Marija Boljanović, voditeljica poslova normoteke, upoznala je studente s radom normoteke i zbirkom hrvatskih norma. Naglasila je važnost autorskog prava na norme te predstavile aplikacije dostupne na internetskim stranicama HZN-a: sustav komentiranja nacrta norma HZNacrti, tečaj e-učenja o normizaciji i Repozitorij hrvatskih norma HRN4You.

Nakon izlaganja, studenti su posjetili normoteku.