Međunarodni dan žena - 8. ožujka

8.3.2024 13:41:00
 

Povodom Međunarodnog dana žena, UN-ova agencija za ravnopravnost spolova UN Women poziva svijet na „ubrzanje napretka ulaganjem u politike za osnaživanje žena” kao najbolji način za ubrzanje gospodarskog rasta i izgradnju prosperitetnijeg i pravednijeg društva.
Svijet se suočava s brojnim krizama, od geopolitičkih sukoba do porasta razine siromaštva i sve većeg utjecaja klimatskih promjena. Njima se može pristupiti samo rješenjima kojima se osnažuju žene. Ulaganjem u žene možemo potaknuti promjene i ubrzati ostvarenje zdravijeg, sigurnijeg i ravnopravnijeg svijeta za sve.
Činjenice:
360 milijardi USD 20 % 300 milijuna
 
godišnje je potrebno dodatnih 360 milijardi dolara kako bi se postigla ravnopravnost spolova. Uklanjanjem razlika u zaposlenosti između spolova BDP po glavi stanovnika mogao bi se povećati za 20 %.  Ulaganjem u kvalitetu i dostupnost njege moglo bi se do 2035. godine otvoriti gotovo 300 milijuna radnih mjesta.

Ulaganje u žene i zalaganje za ravnopravnost spolova omogućit će budućnost u kojoj svi u društvu mogu napredovati, stvarajući svijet neograničenih mogućnosti i osnaživanje za sve.
 

Prihvaćanje ravnopravnosti spolova u normizaciji  

Zašto je potrebna ravnopravnost spolova u normizaciji? 
Ravnopravnost spolova nije samo moralni imperativ. Ona je od ključne važnosti za stvaranje čvrstih, djelotvornih i primjerenih normi. Različite perspektive dovode do inovativnijih rješenja, a kada su muškarci i žene jednako zastupljeni, veća je vjerojatnost da će norme ispuniti potrebe svih korisnika. Time se poboljšava kvaliteta i primjenjivost normi te potiče napredak i inovacije u svim segmentima gospodarstva. Prihvaćanjem ravnopravnosti spolova članovi ISO-a ne podupiru samo pravednije društvo već i pridonose unapređenju tehnologije, održivosti okoliša i globalnom gospodarskom rastu.
 

RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA U NORMIZACIJI: 

 
Više od 20 članova koji imaju nacionalni akcijski plan za ravnopravnost spolova 30 % stručnjaka su žene (od 2020. godine) Više od
50 normi podržava 5. cilj održivog razvoja
Više informacija o radu članova ISO-a
 
Više podataka pronađite ovdje
 
 
 
Preuzmite ISO-ovi publikaciju o normama koje uzimaju u obzir aspekte spolova 
Preuzmite ISO-ov Akcijski plan za ravnopravnost spolova  
 
#WomenatIEC campaign
Pogledajte inspirativne videozapise na kojima žene iz IEC-ove zajednice govore o motivaciji za rad u normizaciji i njegovim izazovima.
Odaberite videozapis klikom na ikonu popisa za reprodukciju playlist icon u gornjem lijevom uglu zaslona.


 
Poslušajte njihova stajališta o raznolikosti, ravnopravnosti i uključivosti u zajednici ETSI-ja. Saznat ćete kako su se uključili u normizaciju IKT-a, koja je njihova uloga i iskustvo u ETSI-ju te je li i kako je spol odigrao ulogu u njihovom iskustvu.

#InvestInWomen #InspireInclusion #Diversity #Equity  #WeareETSI  #TheStandardsPeople
 
Kao organizacije su predane osiguravanju potpuno uključivog normizacijskog okruženja. Naprimjer, potpisnice su UNECE-ove Deklaracije o normama koje uzimaju u obzir aspekte spolova i pokrenule su vlastiti Akcijski plan za ravnopravnost spolova.

Nadalje, norme imaju važnu ulogu u podupiranju 5. cilja održivog razvoja – ravnopravnost spolova: njima se može poticati širenje najbolje prakse, pomoći u provedbi i mjerenju promjena te ženama osigurati pristup sigurnim i zdravim proizvodima.

Cijeli članak pročitajte ovdje.