Sustav komentiranja nacrta norma – HZNacrti

Od 1. rujna 2014. godine HZN uvodi novu uslugu za korisnike – mogućnost čitanja nacrta norma i davanja komentara na nacrte putem internetske stranice HZN-a. Sustav komentiranja nacrta norma – HZNacrti namijenjen je prije svega malim i srednjim poduzećima (MSP) kojima se putem ovog alata olakšava sudjelovanje u aktivnostima nacionalne normizacije i procesu izrade hrvatskih norma (HRN, HRN EN).

Izrada sustava komentiranja nacrta norma – HZNacrti sufinancirana je sredstvima Europske komisije (EK) u okviru Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (Competitiveness and Innovation Framework Programme – CIP), kojemu je cilj potaknuti konkurentnost europskih poduzeća. Prvu komponentu CIP programa čini Program za poduzetništvo i inovacije (Enterepreneurship and Innovation Programme – EIP), kroz koju se financira i projekt  SA/CEN/ENTR/000/2012-07 "eComment", čiji je prijavitelj CEN-CENELEC Management Centre (CCMC). Projekt traje četiri godine, a ukupna vrijednost projekta je 670.370,28 EUR.

Cilj je toga projekta poticanje malih i srednjih poduzeća da sudjeluju u procesu europske i nacionalne normizacije davanjem komentara na nacrte norma, osiguravanje boljih informacija o normizaciji te podizanje svijesti o primjeni norma.

Vrijednost je projekta za HZN 130.531,94 EUR, a EK i EFTA sufinanciraju projekt u iznosu od 95 %.  Komunikaciju između članova CEN-a i EK-e odnosno EFTA-e koordinira CEN-CENELEC Management Centre (CCMC). Odnosi ovih strana u projektu definirani su okvirnim partnerskim sporazumom između Europske komisije, EFTA-e, CEN-a i CENELEC-a, (Framework Partnership Agreement 2009 – FPA 2009).

Uz Hrvatski zavod za norme (HZN) u projektu sudjeluje još pet nacionalnih normirnih tijela iz Češke Republike (UNMZ), Finske (SFS), Latvije (LVS), Norveške (SN) i Španjolske (AENOR).



Sustav komentiranja nacrta norma – HZNacrti namijenjen je hrvatskoj stručnoj javnosti koja nije uključena u rad tehničkih odbora HZN-a, posebno malim i srednjim poduzećima, a koja se želi informirati o nacrtima norma te davati svoje komentare na nacrte za vrijeme trajanja javne rasprave. Putem sustava HZNacrti korisnici mogu čitati nacrte norma te davati komentare koji će nakon isteka roka za davanje komentara biti proslijeđeni hrvatskomu tehničkom odboru (HZN/TO, HZN/TO E) zaduženom za određeni nacrt. HZN će voditi računa da se u sustavu nalaze svi nacrti koji su dostupni za javnu raspravu na europskoj razini, a rok za komentiranje nacrta putem sustava HZNacrti bit će nešto kraći od roka za glasanje na europskoj razini, kako bi zaduženi tehnički odbori imali dovoljno vremena raspraviti o pristiglim komentarima te prihvaćene komentare oblikovane u nacionalno stajalište na vrijeme proslijediti na europsku razinu prilikom glasanja na određeni nacrt.
 
Svaki se korisnik mora registrirati kako bi mogao pregledavati nacrte te davati komentare pri čemu će morati odrediti kojoj kategoriji korisnika pripada, a na temelju čega će HZN davati izvještaje EK o uporabi sustava od strane malih i srednjih poduzeća. HZN jamči tajnost i sigurnost osobnih podataka i obvezuje se da ih neće učiniti dostupnim trećoj strani. Vodeći računa o zaštiti intelektualnog vlasništva, u sustavu je onemogućeno kopiranje teksta, a nacrti u .pdf formatu bit će zaštićeni i vodenim žigom.


Sustavu za komentiranje nacrta norma – HZNacrti možete pristupiti preko naših internetskih stranica:
Proizvodi i usluge i Kutak za MSP  

Nadamo se da ćete iskoristiti prednosti sustava za komentiranje nacrta norma – HZNacrti te tako sudjelovati u oblikovanju hrvatskoga nacionalnog stajališta i izradi europskih i hrvatskih norma.
 
Sva pitanja i prijave problema šaljite na e-mail adresu: nacrti@hzn.hr

Sufinancirale Europska unija i EFTA      

Autor snosi isključivu odgovornost za ovu aplikaciju. Europska unija ne odgovara za upotrebu informacija koje su u njoj sadržane.