Svjetski dan norma 2014.

Svjetski dan norma iskazuje počast tisućama muškaraca i žena širom svijeta koji izrađuju dobrovoljne norme radi napretka i dobrobiti društva.
On je i savršena prilika za razmišljanje o koristima koje norme donose našem svakodnevnom životu, tržišnom gospodarstvu i glatkom funkcioniranju poslova od općeg interesa.

Poruka za svjetski dan norma
14. listopada 2014. 
 
Norme olakšavaju tržišnu utakmicu 
 
Živimo u svijetu koji prolazi kroz temeljite promjene na svim razinama. Gospodarstva nikad nisu bila toliko međusobno ovisna. Danas proizvodi koji se kupuju na jednom tržištu više nisu proizvedeni u jednoj zemlji; na njima bi moglo pisati: “proizvedeno u svijetu”. Prije nego što stignu do krajnjeg potrošača, prolaze kroz mnoge zemlje, u kojima ljudski rad ili novi dijelovi dodaju vrijednost gotovom proizvodu.

Malim i srednjim poduzećima koja primjenjuju međunarodne norme lakše je dobiti certifikat za svoje proizvode te se natjecati i prodavati ih bilo gdje u svijetu. Zahvaljujući međunarodnim normama, mala i srednja poduzeća mogu sudjelovati u globalnim vrijednosnim lancima i ostvariti korist od prijenosa tehnologija.

Zemlje koje su ugradile međunarodne norme u svoju politiku i propise u stanju su bolje zaštititi svoje stanovništvo i pružiti im veći izbor kvalitetnih proizvoda.

U višepolarnom svijetu, u kojem utjecaj i ekonomska težina gospodarstava u nastanku mijenjaju ravnotežu snaga, međunarodne norme potiču trgovinu, prevladavaju umjetne zapreke trgovini i pomažu da se ostvari pravedna tržišna utakmica. Time tvrtke, industrije i gospodarstva postaju konkurentniji i lakše izvoze, a  potiče se i raznolikost na nacionalnoj i međunarodnoj razini. 

Klaus Wucherer Terry Hill Hamadoun Tour�
Dr. Junji NOMURA
predsjednik IEC-a
Terry HILL
predsjednik ISO-a
Dr. Hamadoun I. TOURÉ
glavni tajnik ITU-a

HZN e-glasilo 3/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka).

HZN e-glasilo se sastoji od dva (2) dijela: 
1) Osnovnog dijela glasila sa stručnim člancima i obavijestima i, 
2) Oglasnika za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više