Održan seminar za članove tehničkih odbora HZN-a

22.3.2016 13:00:00
U Hrvatskome zavodu za norme održan je 23. veljače 2016. godine drugi seminar za članove tehničkih odbora HZN-a.
Seminaru je prisustvovalo 29 članova TO-a iz institucija prijavljenih u članstvo HZN-a, predstavnika u tehničkim odborima iz područja elektrotehnike, telekomunikacija i informacijske tehnologije.

Nakon uvodnog pozdrava gospođe Ines Vrečko, više stručne savjetnice u Odsjeku za razvoj, edukaciju i certifikaciju, u prvome dijelu izlaganja gospodina Nenada Nikolića voditelja Odsjeka iz područja elektrotehnike, telekomunikacija i informacijske tehnologije, prisutni su upoznati s Unutrašnjim pravilima za normizaciju (UPN), s posebnim osvrtom na UPN 5 – Osnivanje i rad tehničkih odbora. U UPN 5 se utvrđuje struktura tehničkih odbora, pododbora i radnih skupina HZN-a, način njihova osnivanja i označivanja te načela i postupci koji se primjenjuju u njihovome radu. Istaknuta je mogućnost i važnost sudjelovanja članova TO-a u europskoj i međunarodnoj normizaciji.

Gospodin Miljenko Đukić, viši stručni savjetnik za normizaciju u području elektrotehnike prikazao je prisutnima rad u zaštićenom području HZNnorm za članove HZN/TO-a. Skrenuo je pozornost na dokumente koji se tamo nalaze, a važni su za rad članova TO-a kao i na ostale podatke koji su dostupni na toj platformi.

Nakon toga su članovi odbora posjetili normoteku HZN-a, informacijsku dokumentacijsku i komunikacijsku središnjicu HZN-a gdje se pohranjuju i održavaju zbirke norma i drugih normativnih dokumenata. Korisnicima normoteke omogućen je besplatan uvid u norme i druge publikacije.
 
Sljedeći seminar za članove tehničkih odbora planira se krajem svibnja, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na adresu
e-pošte: ines.vrecko@hzn.hr ili telefon 01 6109699.