Studenti Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije posjetili HZN

Studenti Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije posjetili su Hrvatski zavod za norme 12. prosinca 2022. godine. Četrdeset studenata došlo je u pratnji prof. dr. sc. Danijele Ašperger.
 
Studente je pozdravila Ivana Ivić, voditeljica Odsjeka za razvoj, edukaciju i certifikaciju te ih upoznala s temama predavanja i predavačima.

Dražen Biošić, voditelj Odsjeka za opća područja normizacije i Marina Babić, viša stručna savjetnica za normizaciju u području osnovnih norma predstavili su rad Hrvatskog zavoda za norme, područja normizacije i vrste dokumenata u normizaciji, kao i rad u tehničkim odborima. Studentima su predstavili neke od njima zanimljivih norma poput norme HRN EN ISO /IEC 17025:2017, Opći zahtjevi za osposobljenost ispitnih i umjernih laboratorija (ISO/IEC 17025:2017; EN ISO/IEC 17025:2017) te HRN EN ISO 9001:2015, Sustavi upravljanja kvalitetom – Zahtjevi (ISO 9001:2015,EN ISO 9001:2015).

Ana Marija Boljanović, voditeljica poslova normoteke i Danijela Novota Krajnović, viša stručna savjetnica za poslove odsjeka normoteke upoznale su studente s radom normoteke i zbirkom hrvatskih norma. Naglasile su važnost autorskog prava na norme te predstavile aplikacije dostupne na mrežnim stranicama HZN-a: sustav komentiranja nacrta norma HZNacrti i Repozitorij hrvatskih norma HRN4You. Također su pozvale studente da prate mrežne stranice HZN-a (www.hzn.hr) kako bi na vrijeme dobili potrebne informacije za uključivanje u normizacijski rad, kao što su Sveučilišni dani normizacije u organizaciji Europske komisije, Komisijske platforme Akademija EU-a i slična događanja.

Nakon izlaganja studenti su posjetili normoteku.


 

HZN e-glasilo 3/2024

Službeno glasilo Hrvatskoga zavoda za norme (HZN e-glasilo) izlazi mjesečno (Odluka).

HZN e-glasilo se sastoji od dva (2) dijela: 
1) Osnovnog dijela glasila sa stručnim člancima i obavijestima i, 
2) Oglasnika za normativne dokumente s podacima o rezultatima rada hrvatske, međunarodne i europske normizacije.

HZN e-glasilo obrađuje teme iz normizacije i donosi novosti iz HZN-a te međunarodnih i europskih normirnih tijela...
Pročitajte više